Wanneer je moedeloos en wanhopig bent PDF Afdrukken E-mail

De bloemen uit deze groep zijn door Dr. Bach voor het merendeel gevonden in zijn laatste periode.
De remedies passen allen wanneer je eigenlijk niet weet hoe je verder moet gaan met je leven. De oorzaak van deze wanhoop is echter heel verschillend.

Larch (lariks)
Pine (grove den)
Elm (veldiep)
Sweet Chestnut (tamme kastanje)
Star of Bethlehem (vogelmelk)
Willow ( bindwilg)
Oak (zomereik)
Crab Apple (wilde appel)

Larch

is de remedie voor veel mensen in onze maatschappij. Bijna allemaal kennen we periodes van onzekerheid en weinig zelfvertrouwen. Wanneer je Larch nodig hebt ben je wanhopig omdat je ervan overtuigd bent dat je absoluut niet in staat bent te voldoen aan de eisen die door anderen aan je gesteld worden. Dit heeft niets te maken met kwaliteit of intelligentie. Het is een diep gevoel van angst om te falen, misschien doordat je als kind eens is gezegd dat het met jou toch wel niets zou worden, maar soms is het nergens op gebaseerd. Larch geeft je de kracht over je faalangst heen te stappen en het gewoon te proberen.

  

Pine

is door Dr. Bach ontwikkeld voor mensen die lijden onder een gevoel dat ze er niet mogen zijn omdat ze om wat voor reden dan ook een schuldgevoel ontwikkeld hebben.
Dit kan veroorzaakt worden door trauma’s uit de jeugd die een kind zich persoonlijk aantrekt.
Hoewel er in de meeste gevallen geen sprake is van schuld zul je toch snel geneigd zijn te denken dat je je plek in de wereld moet verdienen en je vervolgens verantwoordelijk voelen voor alles wat er mis gaat ook al heb je er geen deel aan.
Pine kan je helpen jezelf een plek in de wereld te gunnen zonder zelfverwijt en schuldgevoel.

  

Elm

is voor mensen die in het algemeen veel capaciteiten hebben en verantwoordelijkheid dragen. Soms kun je dan het gevoel hebben dat alles opeens veel te veel is en je de taken niet meer kunt overzien. Wanneer je dan plotseling je normale zelfvertrouwen mist kan Elm helpen weer overzicht te krijgen. Je kunt de spanning loslaten en je draagkracht weer terugvinden.

  

Sweet Chestnut

is de remedie voor situaties wanneer je je uiterst wanhopig voelt. Alles lijkt verloren en niets is er meer waar je nog houvast aan hebt. Je gaat door met leven maar weet niet hoe je verder moet. Het einde van de illusie.
Sweet Chestnut helpt je door de duisterste periode van je leven heen zodat je weer af en toe een lichtpuntje gaat zien.

  

Star of Bethlehem

dit kleine witte sterretje geeft troost wanneer je pijn ondragelijk is en je het gevoel hebt dat je hart zal breken en er niets meer is dan verdriet. Je kunt er niet over praten, je hebt het gevoel dat er voor jou geen enkele troost is.
Bij elk trauma, ook bij fysieke pijn, kun je deze remedie gebruiken.
Star of Bethlehem geeft je de kracht om alles wat zo zeer doet dat je er het liefst nooit meer aan wilt denken, onder ogen te zien, zodat je het kunt verwerken.

  

Willow

is de remedie voor mensen die het gevoel hebben dat het leven niet eerlijk is. Het kan zijn dat er iets gebeurd is waardoor je het gevoel hebt het slachtoffer te zijn en het daarom moeilijk vindt te beseffen dat je zelf verantwoordelijk bent voor hoe je omgaat met de situatie waarin je zit. Willow kan je helpen te beseffen dat je weliswaar niet de geschiedenis kunt veranderen maar wel kunt zoeken naar een eigen positieve manier van omgaan ermee.

 
  

Oak

is de bloem voor dappere mensen die nooit de moed opgeven. Hun probleem is dat ze door een sterk plichtsgevoel te lang doorgaan, ook wanneer het geen zin meer heeft.
Deze remedie kun je gebruiken wanneer je te lang bent doorgegaan en jezelf teveel hebt uitgeput. Je neemt het jezelf kwalijk dat je moet afhaken. Oak helpt te accepteren dat er van niemand bovenmenselijke krachten verwacht worden en dat je jezelf op tijd rust mag gunnen.

  

Crab Apple

is de bloem van de zuivering. Wanneer je erg op detail gericht bent en daardoor het overzicht kwijtraakt, wanneer je je druk maakt om kleine onvolmaaktheden in je uiterlijk, wanneer je al te erg op reinheid gericht bent zodat het een obsessie wordt, dan is Crab Apple de juiste remedie om te gebruiken. Ook wanneer je wanhopig bent en een afkeer hebt van jezelf om iets wat er met jou is gebeurd zodat je het gevoel hebt dat je nooit meer schoon kunt worden of  wanneer je met fysieke onzuiverheden geconfronteerd wordt, last hebt van verkoudheden, infecties e.d. kan Crab Apple het besef van “schoonzijn” teruggeven.